Het energielabel
Het energielabel
Een energielabel is een waardering voor de energiezuinigheid van een woning of een ander soort gebouw.
Er wordt gewerkt volgens het principe van de Trias Energetica bij het bepalen van het energielabel. Daarbij wordt ten eerste gekeken naar de energiebehoefte van de woning. Dit gaat met name over welke isolatie is toegepast en welke beglazing aanwezig is. Ook zoninstraling, ventilatie oriëntatie en beschaduwing spelen een rol.
Ten tweede wordt gekeken naar het primair fossiel energiegebruik. Dat is eigenlijk een moeilijke term voor wat je nodig hebt aan gas en stroom. Dat wordt bepaald door van alle aanwezige gebouwinstallaties te bepalen hoeveel ze verbruiken en hoeveel verliezen er optreden.
Als laatste wordt er gekeken wat er in-en op de woning wordt opgewekt aan duurzame energie. Bekende voorbeelden zijn zonnepanelen en zonneboilers.
Onze labels worden gemaakt met de basismethode.
Belangrijk om te weten is dat er niet wordt gekeken hoe de gebruiker er mee om gaat. Als de gebruiker de woning bijvoorbeeld maar tot 18 graden verwarmd en elke dag 1 minuut de douche gebruikt zegt dat niets over het energielabel van de woning.
Werkwijze energielabel
- Vul het aanvraagformulier in
- Wij nemen contact op voor een afspraak
- Wij inspecteren de woning
- Wij werken het energielabel uit
- Energielabel na ongeveer 7 werkdagen na opname in de mail.
Voorbereiding
Wij als energieprestatieadviseur mogen alleen een bepaalde isolatiewaardes opnemen in de berekening als we die kunnen aantonen. Dat kan ten eerste natuurlijk door het zelf te zien en vast te leggen. Vaak is dit ook niet mogelijk en dan moeten we terug vallen op de isolatiewaarde die voorgeschreven was in een bepaald bouwjaar. Daarom is het van belang dat als de woning een upgrade heeft gehad of een aanbouw/verbouw is gedaan de bouwvergunning te hebben. Dan kunnen wij het bouwjaar van verschillende onderdelen aantonen wat wellicht het label ten goede komt. In de meeste gemeentes zijn deze op te vragen bij het archief als u deze niet zelf thuis heeft. Ook facturen van woningverbeteringen zoals spouwisolatie, nieuwe kozijnen/glas en zonnepanelen kunnen helpen om betere waardes te kunnen gebruiken in de berekening. Het beste is dat deze vooraf gemaild worden naar ons zodat we dit alvast kunnen bestuderen. Tijdens de opname klaar leggen is ook een optie.
Prijzen van een energielabel
IMPACT! energieadvies is bewust geen prijsvechter! Om kwaliteit te leveren moet de woning of het utiliteitsgebouw goed bekeken en berekend worden. Als wij bijvoorbeeld betere isolatiewaarden aantoonbaar kunnen maken kan dat zomaar een label verschil maken. Daarbij zullen we nooit frauderen maar wel het maximale er uit halen. Een label verschil doet veel in de verkoopbaarheid van de woning en verdient zich ruim terug. Ook als we bijvoorbeeld bij kantoorgebouwen door nét iets meer aandacht wél energielabel C kunnen halen scheelt dat héél veel in verkoop- en verhuurbaarheid.
Voor een energielabel in Zeeuws-Vlaanderen zijn onderstaande prijzen van toepassing. Voor Walcheren en Zuid-Beveland geldt een toeslag van €45,00.
Bij de prijzen voor utiliteit gaan we er van uit dat er minimaal kloppende plattegronden beschikbaar zijn!
Kunnen we meerdere woningen of panden in één opdracht doen dan maken we graag een offerte op maat.
Als je niet zeker weet hoeveel m2 de woning of labelplichtig deel van jouw utiliteitsgebouw is mag je altijd even een mailtje sturen met de plattegrondjes. Dan maken we een offerte en weet je vooraf zeker waar je aan toe bent. Wel zo fijn!
Ook bij overige vragen helpen we graag.
-
Appartement, tussenwoning, vakantiewoning 295
Tot 150 m2 en zonder gezamenlijke installaties. (anders prijs op aanvraag)
-
Hoekhuis of 2-onder-één-kap 310
tot 200 m2
-
Vrijstaande woning 335
tot 200 m2 vloeroppervlak (anders op aanvraag)
-
Utiliteitsgebouw tot 100 m2 500 excl. BTW
-
Utiliteitsgebouw 100-500 m2 770 excl. BTW
-
Utiliteitsgebouw 500-1000 m2 950 excl. BTW
-
Utiliteitsgebouw 1000-2000 m2 1190 excl. BTW
-
Utiliteitsgebouw >2000 m2 op aanvraag
Sta je op het punt om een energielabel aan te vragen voor een woning of gebouw in Zeeland maar je weet eigenlijk niet of je al een geldig label hebt? Je kan hier checken of er een geldig energielabel op jouw gebouw in Zeeland zit. Zijn er energiebesparende maatregelen uitgevoerd sinds het opstellen van het label dan is er een mogelijkheid dat je een hoger label kunt krijgen. Deze moet wel opnieuw opgenomen en gemaakt worden.